Na zes jaar intensief coöperatief ontwikkelen zijn 36 betaalbare en duurzame huurwoningen op Centrumeiland (Amsterdam IJburg) verrezen. De Warren mag zichzelf hiermee de eerste zelfbouw-wooncoöperatie in Amsterdam noemen. Dat pionieren ging niet zonder slag of stoot.
De Warren is ontstaan vanuit een vriendengroep die sinds 2012 bij elkaar komt om kleine culturele evenementen te organiseren en de zomers door te brengen op een boerderij in Zuid-Portugal. Via een tender voor collectieve bouwgrond werd in de zomer van 2017 de bouwlocatie verworven.
De tender voor collectieve bouwgrond past in de ambitie van de gemeente Amsterdam om over twintig jaar tien procent van de nieuwbouw door coöperaties te laten ontwikkelen. De Warren ziet er precies uit zoals de bewoners dat wilden en ze zijn ontzettend trots op het gebouw. Over smaak valt te twisten, het is duidelijk dat de architectonische verschijningsvorm afwijkt van de omliggende bebouwing die vooral wordt gekenmerkt door standaard appartementsgebouwen opgetrokken in baksteen, donkere aluminiumkozijnen en welbekende glazen balkonbalustrades. Precies zoals de architectuurmode het dit seizoen voorschrijft. De plattegronden in die omliggende blokken zullen waarschijnlijk helderder, logischer, efficiënter, ruimtelijker en lichter aanvoelen. Dit is dan ook wel het meest fundamentele punt van kritiek op de Warren. De architecten hadden met betrekking tot de woningplattegronden een meer sturende rol kunnen vervullen om zo ook de toekomstbestendigheid van het gebouw beter te waarborgen. Er zal ongetwijfeld meer comfort in de omliggende woningen zijn, maar ze stralen ook een mateloze fantasieloosheid uit. De gevel zal er langer goed uit blijven zien en minder onderhoud vergen. Toch vraag ik me af of de bewoners van die omliggende generieke blokken net zo blij en trots op hun gebouw zijn, zoals de Warrenaars dat overduidelijk uitstralen.